Värillinen näkeminen on aistimus, joka vaikuttaa olennaisesti kehoon, henkeen ja sieluun. Värien valinta on sidoksissa henkilökohtaiseen mieltymykseen. Väreillä voidaan tunnelmoida, ne voivat vaikuttaa piristävästi, jopa parantavasti (positiivinen), mutta ne voivat myös vahingoittaa (negatiivinen).
Vuodenaikateoria
Luonnossa on havaittavissa, että vuodenajasta toiseen lämpimät ja kylmät värit vaihtelevat. Kunkin vuodenajan kaikilla värisävyillä on sama perussävy. Kaikki sävyt ovat tasapainoisia keskenään. Lämpimät värit keltakultaisine pohjasävyineen ovat luonteenomaisia keväälle ja syksylle, kun taas kesän ja talven tyypilliset värit ovat kylmiä sinertävine pohjasävyineen. Myös ihmisvartalon värit, iho- , silmien- ja hiustenvärit, ovat ryhmiteltävissä samalla tavalla. Tämän käsityksen mukaan ihmiset voidaan jakaa samoin neljään värityyppiin.
Värityyppiä määriteltäessä katsotaan, onko iho pohjasävyltään mieluummin lämmin, kultainen kuin viileä, sinertävän roosa. Lisäksi päivänvalossa meikkaamattomien kasvojen ja käsien edessä pidetään kellertävän lohenväristä ja sinertävän roosaa liinaa. Kevät- ja syystyyppien iho näyttää siniroosan liinan vieressä harmaalta ja kalpealta, huulet saavat luonnottoman sinerryksen. Lohenvärisen liinan kanssa iho näyttää raikkaalta ja terveeltä, kultainen pohjasävy on selvästi tunnistettavissa. Kesä- ja talvityyppien iho näyttää siniroosan liinan kanssa kirkkaalta ja raikkaalta, kun taas lohenvärinen liina saa ihon näyttämään kuihtuneelta, juonteet näkyvät selvemmin.
Kun rinnastus lämpimään tai kylmään väriryhmään on tehty, seuraava askel on analysoida, kumpi värisävy on tasapainoisempi, intensiivinen vai heikompi sävy. Tähän käytetään apuna yksittäiseen vuodenaikaan sisältyviä eri värivivahteisia liinoja.
Kaikki värityypit voivat valita vaatetuksen värin siten, että se korostaa tasapainoisesti ihon sävyä tai on jokseenkin voimakkaasti kontrastinen. Epäsuotuisia ovat värit, joilla on joko samanlainen perussävy (keltainen tai sininen) tai jotka muodostavat vastavärikontrastin.
Vaatetuksessa olennainen tekijä on väri, jota voidaan tarkastella muodin, estetiikan, psykologian tai symboliikan näkökulmasta. Vaatteiden väri luonnehtii ihmistä ja kertoo hänen elämänasenteistaan ja mieltymyksistään.
Väriympyrä
Lämpimillä väreillä on keltainen pohjasävy, eivätkä ne sisällä sinistä. Keltaisen, oranssin ja lämpimän punasävyt yhdistetään aurinkoon ja tuleen ja siten niitä pidetään lämpiminä.
Kylmillä väreillä on sininen pohjasävy, eivätkä ne sisällä lainkaan keltaista. Sinisen sävyt ja kylmät vihreän sävyt yhdistetään veteen ja siten kylmyyteen.
Periaatteessa kaikista väreistä on löydettävissä lämpimät ja kylmät vivahteet.
Yhdistämällä lämpimiä ja kylmiä värejä saadaan vahvoja kontrasteja, kun värit ovat mahdollisimman puhtaita.
Valovoimaisten puhtaiden (kirkkaiden, kylläisten) värien rinnalla erotetaan vähemmän valovoimaiset murretut (sammuneet, vaalennetut, tummennetut) värit.
Puhdas kylläisyysrinnastus syntyy, jos kirkas ja saman värisävyn sammutettu värisävy yhdistetään. Kirkkaasta väristä tulee valovoimainen. Muodostuu jännite loistavan ja himmeän, aktiivisen ja passiivisen välillä.
Jos sammunut ja eri värisävyn kirkas väri yhdistetään, sammunut väri aktivoituu ja elävöityy ja kirkas väri kadottaa valovoimansa.
Värivaikutelmat
Yksittäiseen väriin rinnastetaan tiettyjä merkityksiä ja assosiaatioita. Värin vaikutuksia tulkitaan monella tavalla. Määritelmät ovat osittain tieteellisesti perusteltuja, mutta perustavat osittain uskomuksiin.
Punainen yhdistetään vereen, tuleen, voimaan, rakkauteen, aistillisuuteen, aggressioon, voimaan, vahvuuteen, itseluottamukseen, aktiivisuuteen, ruumiillisuuteen mutta myös uhkaavuuteen ja hälytykseen. Aistimuksia voivat olla: piristävä, kiihottava, hyökkäykseen innostava, räjähtävä, jännittävä ja tulinen.
Sininen liitetään veteen, taivaaseen, syvyyteen, rauhaan, rentoutumiseen, uskollisuuteen, sitoutumiseen, rauhallisuuteen, harmoniaan ja järjestykseen. Sininen aistitaan kirkkaana, viileänä, puhtaana ja raikkaana.
Violetti yhdistetään ruumiiseen ja henkeen, tuleen ja veteen, ylevyyteen, herkkyyteen, alistumiseen ja yksinäisyyteen, se on salaisuuksien ja tiedostamattoman väri. Violetti on salaperäinen, mystinen, ylevä ja juhlava.
Musta on surun väri, se kertoo myös synkkyydestä, yöstä ja tyhjyydestä, mutta yksilöllisyydestä ja eleganssista. Musta vaikuttaa vakavalta, raskaalta, suljetulta ja hienostuneelta.
Harmaa yhdistetään köyhyyteen, salaisuuteen, keskinkertaisuuteen, pitkämielisyyteen, epäystävällisyyteen, sumuun ja hämärään. Harmaa vaikuttaa neutraalilta, arkipäiväiseltä ja asialliselta.
Keltainen symboloi aurinkoa, valoa, lämpöä, kuumuutta, vapautta, iloa, ymmärtämystä ja tietoa. Mutta samea keltainen yhdistetään kateuteen, vääryyteen, epäluottamukseen, epäilyyn ja petokseen. Keltainen väri vaikuttaa kevyeltä, vaalealta, säteilevältä ja ystävälliseltä, mutta se on myös varoittava ja myrkyllinen.
Oranssi yhdistää keltaisen valovoiman punaisen dynamiikkaan, se lupaa lämpöä, kypsyyttä, avoimutta, intimiteettiä, suoruutta ja aktiivista energia. Oranssi koetaan piristäväksi, kiihottavaksi ja lämpimäksi.
Vihreä yhdistetään vakauteen, rauhaan, hallitsevuuteen, toivoon, itsetarkkailuun, varmuuteen, elämään, metsään ja niittyyn, se on minän ja henkiinjäämisenvietin väri. Vihreä tuntuu rauhoittavalta, suojaavalta ja tasapainottavalta.
Valkoinen symboloi puhtautta, kirkkautta, valoisuutta, syyttömyyttä, puolueettomuutta ja jännitteettömyyttä. Valkoinen vaikuttaa vaalealta, tyhjältä, kevyeltä ja avoimelta.
Ruskea yhdistetään luontoon, maahan, puuhun, terävyyteen, pidättyvyyteen ja likaan. Ruskea tuntuu herkältä, sovittelevalta, painavalta ja rehdiltä.
Comentarios