top of page

Ruusufinni

Rosacea eli ruusufinni on erityisesti keski-ikäisillä, vaaleilla naisilla yleinen tulehduksellinen ihosairaus. Aaltoilevasti punaiseksi lehahtelevan ihon lisäksi sen oireita ovat ihon pysyvä punoitus ja aknea muistuttavat näpyt.

Vaarattomuudestaan huolimatta rosacea on itsetuntoa verottava vaiva, mutta onneksi oireita voidaan lievittää.

ruusufinni | sinun kauneus- ja komeuspalvelut

Ruusufinnin syitä ei tunneta tarkkaan. Siksi ei myöskään tiedetä, miksi toiset sairastuvat siihen ja toiset eivät. Siitä ollaan kuitenkin samaa mieltä, että tautiin liittyy peritty alttius. Usein puhutaan myös talipunkkeihin ja suoliston poikkeavuuksiin liittyvistä syntyteorioista, ruusufinnin voi liittyä myös silmäoireita.

Tauti on yleisempi naisilla kuin miehillä ja potilaiden tyypillinen ikä on 30 — 50 vuotta.

Ruusufinnistä tunnetaan useita eri muotoja. Rosacea on kattonimitys taudin alatyypeille, jotka oirehtivat vain harvoin puhtaana. Tyypillisintä on, että ihossa esiintyy yhtä aikaa ruusufinnin eri muotoja.

Ruusufinnin ensimmäinen alatyyppi on punoittava ruusufinni eli couperosa. Punoituksen lisäksi sitä leimaavat ihon laajentuneet hiussuonet eli teleangiektasiat.

«Hälytyskellot tämän alatyypin puolesta soivat, jos iho ruusufinnin tyyppialueilla punoittaa voimakkaasti, punoitus katoaa hitaasti tai se jää pysyväksi. Oireisiin liittyy usein myös ihon pistelyä, polttelua ja turvotusta.»

Taudin toinen alamuoto on papulopustulaarien ruusufinni, joka oirehtii nimensä mukaisesti papuloilla ja pustuloilla. Näppyjen sisällä ei ole talia vaan tulehdustekijöitä.

Ruusufinnin kolmas alatyyppi on miehille ominainen fyyma (ruusufinnin harvinaisin alatyyppi). Fyymakudos on liikakasvuista talirauhas- ja sidekudosta, joka ilmenee kiinteänä, paksuuntuneena ja myhkyräisenä ihomuutoksena yleensä nenässä.

Ruusufinnin tyypilliset esiintymisalueet ovat kasvojen kuperat pinnat. Ruusufinni ei viihdy silmien eikä huulten ympärillä eikä kaulassa.

Ruusufinnissa ei esiinny talia sisältäviä komedoita. Ruusufinnissä papuloiden ja pustuloiden ympärillä voi olla hämähäkkimäisiä pintaverisuonia. Akne näppylät eivät kihelmöi eivätkä kuumota.


Ruusufinniä laukaisevia tekijöitä

  • Henkiset syyt: jännitys, stressi.

  • Ympäristö: aurinko, viima, lämpötilanvaihtelut, näyttöpäätetyö.

  • Sisäiset lääkkeet: teofylliiniä sisältävät astmalääkkeet, verisuonia laajentavat ja kortisonipitoiset valmisteet.

  • Ruoka-aineet: kahvi, alkoholi, mausteet, lämpimät ruoat ja kuumat juomat.

  • Kortisonivoiteet.

Kaikki mikä punoittaa ei ole ruusufinniä.

Kaikki mikä punoittaa ei ole couperosa tautia eli ruusufinnin punoittavaa alamuotoa. On myös olemassa taipumus laajentuneisiin pintaverisuoniin, joita kosmetologit kutsuvat usein couperosaksi. Niitä voi aiheutua myös esimerkiksi ihon paleltumisesta tai kroonisesta aurinkoaltistuksesta. Lisäksi jotkut sairaudet aiheuttavat kasvojen pintaverisuonien esiintymistä. Punoitusta esiintyy valkoisessa ihossa myös lähes kaikissa kasvojen ihosairauksissa.


Alexander Salava ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Luennoi Kosmetologipäivillä aiheesta Ruusufinni ja couperosa — hoito ja haasteet

11 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page