top of page

Teleangiektasia

Teleangiektasia on kapillaarinen eli hiussuonien laajeneminen, josta kosmetologit käyttävät nimitystä couperosa. Teleangiektasialle tyypillistä on kasvojen, erityisesti poskipäiden ja nenänpielten punoitus, joka johtuu pinnalla näkyvistä hiussuoniverkostoista.

teleangiktasia | sinun kauneus- ja komeuspalvelut

Teleangiektasian oireet

Ensimmäisenä oireena esiintyy ajoittaista kuumotusta poskilla, erityisesti ilmaston haittatekijöiden vaikutuksesta. Tätä voi esiintyä jo lapsuudessakin. Vähitellen ihosta tulee punoittava ja tämä eryteema jää pysyväksi, jolloin tila on oikeastaan couperosa. Punoittavalle alueelle ilmestyy laajentuneita hiussuonia, jotka näkyvät iholla ohuina punaisina tai sinertävän punaisina viiruina. Tavalliset esiintymispaikat ovat posket, nenäpielet ja joskus nenä. Nyt on kysymys varsinaisesta teleangiektasiasta. Raajoissa esiintyvien laajentuneiden kapillaarien syntymekanismi on hieman erilainen. Syynä on heikentynyt yleinen verenkierto, joka aiheuttaa paineen lisäystä tai selluliitti, jolloin vesi, kuona-aineet ja suurentuneet rasvasolut painavat hiussuonia, jotka siis laajenevat.

Ihotyypit, joihin teleangiektasia helpommin kehittyy:

 • kuivaan, arkaan ja ohuen ihoon, jonka verisuonten seinämät ovat rakenteellisesti heikot ja hiussuonisto pinnallinen;

 • seborrea ihoon, jossa teleangiektasia myös voi muuttua rosaceaksi.

Rasvaista ihoa erotetaan kahta eri tyyppiä: seborrea oleosa eli öljyisen rasvainen ja seborrea sicca eli kuivarasvainen iho.

Teleangiektasia esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Syyt ovat todennäköiseksi hormonaaliset. Miehen iho on yleensä myös paksumpi ja vahvempi kestämään ilmastollisia haittavaikutuksia. Teleangiektasia alkaa noin 30 — 50 vuotiaana, mutta sitä voi esiintyä myös nuoremmilla jos iho on esimerkiksi paleltunut tai sitä on käsitelty kovakouraisesti.


Teleangiektasian syyt

Pääasiallisimpana syynä pidetään hiussuontien seinämien heikkoutta. Myös perinnöllisellä taipumuksella, liiallisella auringonotolla ja saunomisella on vaikutusta teleangiektasian syntyyn.


Ulkoiset syyt

Ilmastolliset tekijät, kuten lämpötilan voimakkaat vaihtelut, tuuli ja kylmyys sekä UV — säteily. Ihon asiallinen suojaaminen on tällöin todennäköisesti laiminlyöty.

Ihon paleltuminen.

Työympäristö: keittäjät, merimiehet, ulkotyöntekijät.

Väärät ja voimakkaat hoitotavat: voimakas hieronta, kovakourainen mekaaninen puhdistus, elektroterapia liian korkeilla virranvoimakkuuksilla, mekaaninen kuorinta, voimakas ihon lämmitys, pesut liian kuumalla vedellä ja huuhtelu kylmällä vedellä, sauna, ihon suojaamatta jättäminen.


Sisäiset syyt

Perinnöllinen taipumus: ihon laatu ja kapillaarien heikkous. Nykyään on todistettu, että terveellinen elämäntyyli positiivisesti vaikuttaa geeneihin!!! Vaihdevuosien kuumat aallot, kapillaarien seinämien heikkeneminen vanhetessa. Ravintotekijät: liian kuumat, kylmät ja runsaat ateriat ja juomat, voimakkaat mausteet, liian nopea ruokailu. Iho on suoliston ja maksan peili. Tupakoinnin ja alkoholin heikentävä vaikutus hiussuoniston kuntoon. Autonomiset hermoston häiriöt: stressi, jännitystilat, punastelu.


Sairaudet

 • Ruuansulatushäiriöt ja ummetus

 • Hormonaaliset syyt

 • Tulehdukset hampaiden ja poskiontelon alueella

 • Verenkiertohäiriöt, verenpaine, verisuonten kalkkiutuminen

 • Allergiset reaktiot, jotka aiheuttavat hiussuonten laajenemista

 • Alkoholismi


Teleangiektasian hoito

Hoito on pitkäaikaista ja jatkuvaa. Jos hoito keskeytetään, tila uusiutuu. Hoitamatta teleangiektasia ei parane vaan pahenee ja seurauksena voi olla myös rosacea.

Kun iho punoittaa poskipäiltä, on syytä hoitamaan ihoa oikein ja estämään mahdollinen teleangiektasia. Hoidossa pyritään välttämään kaikkia ärsyttäviä käsittelyjä ja sopivia hoitoaineita, ihon suojaaminen ja terveiden elämäntapojen noudattaminen pääperiaatteet.

 • verenkierron tasapainottaminen ja hiussuonten vahvistaminen;

 • ihon rauhoittaminen ja kosteuttaminen;

 • ihon suojaaminen UV — säteilyltä, talven kylmyydeltä ja saunassa;

 • terveiden elämäntapojen noudattamisen tärkeys ja mahdollisten sairauksien hoito.

22 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page