top of page

Sinun terveet jalat

Jalkojen omahoito osana henkilökohtaista terveydenhoitoa vaikuttaa ihmisen päivittäiseen liikkumiseen ja elämälaatuun. Jalkaterät kuljettavat ihmisen hänen elinaikanaan kolmesta neljään kertaa maapallon ympäri.

Tunnemmeko jalkaterämme?

Jo lapsilla ja nuorilla esiintyy alaraajojen, jalkaterien ja varpaiden asentovirheitä sekä lisäoireina iho- ja kynsiongelmia sekä infektioita. Huomattavalla osalla aikuisväestöstä esiintyy päivittäisiä jalkakipuja, jotka haittaavat kävelyä ja toimintoja niin työssä kuin vapaa-aikana. Iän myötä jalkaongelmat lisääntyvät.

sinun terveet jalat | sinun kauneus- ja komeuspalvelut

Kovat kävelyalustat aiheuttavat suuria tärähdysvoimia kantapäähän, jalkaterään ja alaraajan välityksellä selkärankaan. Jalkaterien asento ja toiminnot muuttuvat yrittäessään joustaa kävelyä asfaltilla. Lisäksi tasaiset alustat eivät stimuloi pystyasennon kehittymistä eivätkä jalkaterän lihasten toimintoja, jolloin askeltaminen jää yksipuoliseksi. Toisaalta passiivinen elämäntapa ja yksipuolinen liikkuminen heikentävät lihaksia aiheuttaen lihasepätasapainoa.

Suurin osa jalkaongelmista voidaan ehkäistä. Jalkojen omahoitoon kuuluvat jalkahygieniasta huolehtiminen, puhtaus, ihonhoito sekä oikeanlaisten ja -kokoisten sukkien ja kenkien käyttö.

Yleisimpiä jalkojenomahoitoon liittyviä ongelmia ovat iho-oireista känsät ja kovettumat, kuiva jalkojen iho sekä varvasvälien hautumat, kynsivaivoista paksut kynnet ja sisäänkasvaneet kynnet. Lisäksi virheellinen kynsien leikkaustapa on tavallista.


Jalkojen hikoilu

Jalkaterät hautuvat ja hikoilevat sukissa ja kengissä niin, että ne ovat neljän tunnin kuluttua kosteat. Hikoilua lisäävät pienet ja keinomateriaaleista valmistetut kengät, pienet sukat, heikot lihakset, hormonaaliset tekijät sekä jotkut sairaudet (esimerkiksi diabetes, nivelreuma).

Hikoilun seurauksena varvasvälit voivat hautua rikki ja altistua infektioille (esimerkiksi jalkasilsa, ruusu) liikuttaessa yleisissä kosteissa tiloissa kuten uimahalleissa, saunoissa ja peseytymistiloissa.

Hikoilevat jalkaterät nopeuttavat sukkien ja kenkien kulumista ja rikkoontumista.

Ahdas kenkä lisää hikoilua moninkertaisesti, oikeankokoisten kenkien käyttö on tärkeää. Myös sukkien materiaali vaikuttaa hikoiluun. Tulisi käyttää sukkia, jotka on valmistettu hikeä kuljettavista ja haihduttavista keinomateriaaleista.


Kuormituksen vaikutus

Ihoon kohdistunut kuormitus, kuten paine, puristus ja hankaus, näkyy fysiologisina stressireaktioina: paikallisena kuumotuksena ja punoituksena. Jos rasitus on jatkuvaa, iho paksuntuu, kun ihon solukasvun kiihtyessä solut eivät ehdi hilseillä pois. Tämä näkyy jalkapohjan kuormitusalueilla ihopaksunnoksina, kantapäissä liikasarveistumana sekä kuormitus- ja hankauskohdissa kovettumina ja känsinä.

Kantapäihin tulevat halkeamat (pykimä) voivat olla kivuliaita, vuotaa verta ja tulehtua. Mekaanisten tekijöiden lisäksi ihomuutokset voivat olla bakteerien (ruusu), sienten (jalkasilsa) tai virusten (syylä) aiheuttamia.

5 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page